Soutěž „Navrhni svoji Tatru“ zná vítěze 2. ročníku

26.05.2017

Ve čtvrtek 25. května 2017 se uskutečnilo v kopřivnické automobilce TATRA TRUCKS slavnostní vyhlášení vítězů druhého ročníku projektu „Navrhni svoji Tatru", který podporuje technické vzdělávání v ČR a zájem veřejnosti o něj. V rámci soutěže mohli účastníci navrhovat nákladní vozidla značky Tatra nebo jejich dílčí konstrukční celky.

Soutěžící mohli své projekty do soutěže přihlašovat v rámci jedné ze tří skupin. V kategorii studentů středních škol porotu nejvíce zaujal návrh kabiny aplikovatelný pro modelovou řadu TERRNo1 (resp. jejího případného nástupce) od Tomáše Klečky. Ze studentů vysokých škol projekt nejlépe obhájil Václav Januška, který připravil nový stylistický a konstrukční návrh přední masky kabiny a nárazníku vozidla TATRA PHOENIX. Z řad veřejnosti zvítězil projekt ucelené řady vozidel TATRA FORCE určeného pro hasičský a záchranářský segment s řadou zajímavých myšlenek. Tento projekt připravil František Kováčik.

Úkolem všech soutěžících bylo navrhnout dle vlastní představy budoucí výrobek společnosti TATRA TRUCKS v jedné z kategorií: koncept nového hasičského/záchranářského vozidla pro rok 2020, návrh inovace v oblasti hnacího traktu (motor, převodovka), návrh kabiny některé z modelových řad TATRA FORCE či TATRA TERRNo1 a nový návrh přední masky, nárazníku modelové řady TATRA PHOENIX.

„Velmi nás potěšil zájem studentů a široké veřejnosti o automobilový průmysl a naší automobilku. Jsem také příjemně překvapen kvalitou a technickou propracovaností prezentovaných návrhů. Projekt ‚Navrhni svoji Tatru‘ dokazuje, že je zde mnoho technicky talentovaných lidí,“ uvádí Radomír Smolka, technický ředitel a místopředseda představenstva TATRA TRUCKS.

Odborná porota posuzovala množství zajímavých návrhů, které byly zpracovány v různých formách. Jednalo se o marketingově technické popisy vozidla či konstrukčního celku, designové návrhy vnějších tvarů vozidel, konstrukční a technické návrhy vozidel zpracované formou výkresů nebo 3D vizualizací či modely vozidel z jakéhokoliv vhodného materiálu. Vítězové si z Kopřivnice odvezli nejen věcné ceny či účast na programu TATRA Experience s možností prohlídky automobilky a zkušební jízdou na polygonu, ale někteří i možnost praxe, případně nabídku zaměstnání ve společnosti pro absolventy.

Odbornou porotu tvořily zajímavé osobnosti spjaté se společností TATRA TRUCKS. Vedle generálního ředitele Radka Strouhala návrhy hodnotili také technický ředitel Radomír Smolka, personální ředitelka Kateřina Nogolová, vedoucí odboru konstrukce Josef Jakubec, místostarosta Kopřivnice Lumír Pospěch, šéfredaktor odborného časopisu Trucker Milan Olšanský či soutěžní pilot a člen závodního týmu Tatra Buggyra Racing Martin Kolomý.

Slavnostním vyhlášením vítězů byl úspěšně ukončen druhý ročník soutěže „Navrhni svoji Tatru“, kterou společnost TATRA TRUCKS představila a zahájila v prosinci roku 2015. Jedním z hlavních cílů soutěže je podporovat technické vzdělávání v České republice, a tím mimo jiné přispět k rozvoji českého průmyslu. Proto také v rámci soutěže proběhla od letošního ledna do března řada přednášek konstruktérů a manažerů společnosti TATRA TRUCKS na vybraných středních a vysokých školách.

Více informací o projektu naleznete na webu https://www.tatra.cz/navrhni-tatru/.

Akciová společnost TATRA TRUCKS převzala v roce 2013 světoznámou kopřivnickou automobilku, která po změně vlastnické struktury prošla úspěšnou restrukturalizací. Kromě standardizovaných modelových řad vyrábí i speciální nákladní vozidla na míru požadavkům zákazníka. Osmdesát procent produkce automobilky je určeno k exportu. Automobilka TATRA TRUCKS zaměstnává 1350 lidí a dalších více než 600 pracuje v dceřiném podniku TATRA METALURGIE zaměřeném zejména na slévárenství a kovárenství. Obrat TATRA TRUCKS za rok 2015 byl 3,7 miliardy Kč, zisk před zdaněním byl 400 milionů Kč. Za rok 2016 TATRA TRUCKS vyrobila 1326 vozidel, meziročně vzrostla výroba o více než
50 procent.

mob.: +420 602 494 208+420 602 494 208 , tel.: +420 225 113 361+420 225 113 361