TATRA TRUCKS a.s. téměř vyprodala roční kapacitu výroby

19.08.2014

Zbývá volných 30 až 50 kusů, které lze tento rok vyrobit. Výrobní kapacita kopřivnické automobilky TATRA TRUCKS je pro tento rok téměř vyprodána. Plán na rok 2014 počítal s prodejem 760 a výrobou 735 kusů vozidel.

Tento počet je v zásadě již uzavřenými smlouvami vyčerpán a automobilka plánuje jeho navýšení o několik desítek vozů nad rámec původního výrobního plánu.

„Protože TATRA TRUCKS dle nové strategie vyrábí všechna vozidla na konkrétní zakázku, nikoliv na sklad, a průběžná doba výroby byla zkrácena oproti předešlým létům na současných přibližně 12 až 13 týdnů, do Vánoc už TATRA TRUCKS může přijmout zakázky i vzhledem k dodacím termínům komponentů pouze na 30 až 50 vozidel," uvádí generální ředitel Petr Karásek. Překročení původního plánu automobilka naznačila již na začátku srpna, když informovala o rekordních prodejích za červenec a oznámila navýšení očekávaných tržeb z 2,8 mld. Kč na 3 mld. Kč.

Z hlediska výroby nových aut je TATRA TRUCKS převážně exportérem. „Drtivá většina produkce je určena na vývoz, ať se již jedná o kompletní vozy či CKD sady dílů určených k finální montáži v cílovém místě dodávky," upřesňuje předseda představenstva a obchodní ředitel Petr Rusek.

Zlepšující se stav podniku dokládá i rating mezinárodní agentury Coface. Ten hodnotí TATRA TRUCKS a.s. známkou 6 bodů z 10 maximálně možných, což značí nízkou úroveň rizika úvěrového selhání partnera a zároveň doporučuje pro dodavatele maximální otevřený kredit na 1 dodavatele v objemu 2,5 mil EUR při splatnosti 60 dní. Ještě před rokem byla přitom Tatra hodnocena jako partner velmi vysokým rizikem s doporučením plateb za materiál dopředu.

Akciová společnost TATRA TRUCKS vlastní světoznámou kopřivnickou automobilku od března 2013, kdy získala podnik v dražbě kvůli nesplácení dluhů bývalým vlastníkem TATRA a.s. Novým vlastníkům (čeští podnikatelé Jaroslav Strnad a René Matera) a jejich klíčovým manažerům (předseda představenstva Petr Rusek odpovědný za obchod a místopředseda představenstva Radek Strouhal odpovědný za finance) se podařilo v první polovině roku 2013 obnovit výrobu a získat zpět elementární důvěru bank i subdodavatelů.

K 1. říjnu 2013 nastoupil do funkce generálního ředitele TATRA TRUCKS a.s. zkušený krizový manažer Petr Karásek, který předtím společně s dalšími odborníky připravil strategii stabilizace a dalšího rozvoje podniku. Pod jeho vedením ve společnosti TATRA TRUCKS a.s. úspěšně probíhá schválený plán restrukturalizace, v rámci které již společnost zeštíhlila o cca 120 pracovních pozic. K 1. 8. 2014 zaměstnávala 875 kmenových zaměstnanců v mateřské společnosti a necelých 600 ve dvou dceřiných společnostech zaměřených zejména na slévárenství a kovárenství.

Tržby TATRA TRUCKS a.s. za rok 2013 byly ve výši 2,6 mld. Kč. Výsledky jsou součtem za činnost společností Tatra a.s. v období do exekuce a současné společnosti TATRA TRUCKS a.s., která převzala aktivity společnosti Tatra a.s. v rámci exekuce 15. 3. 2013. V roce 2013 se TATRA TRUCKS a.s. podařilo vyrobit 763 kompletních vozidel (nejvíce od roku 2008) a prodala 722 vozidel. Pro rok 2014 plánuje společnost prodej 760 vozidel.