TATRA TRUCKS má nového ředitele výroby

17.04.2014

Posilou ve vedení společnosti TATRA TRUCKS a.s. se stane Ing. Jan Rulec (58), který převezme výrobní úsek. Jan Rulec má bohaté a dlouholeté zkušenosti v oboru automobilového průmyslu a společnost TATRA TRUCKS vítá, že tato respektovaná osobnost rozšíří řady jejího top managementu.

Stěžejním úkolem nového manažera bude optimalizace procesů výroby vyplývající z restrukturalizační strategie společnosti.

Bohaté zkušenosti s řízením výroby získával Jan Rulec ve společnostech LIAZ Mnichovo Hradiště, DIOSS Klatovy a především pak Iveco Czech Republic. Zde působil více než 16 let a ve funkci ředitele závodu Vysoké Mýto měl zodpovědnost za integraci mezi provozními jednotkami, optimalizaci výrobních procesů, provozní zisk a za standardy kvality. Od roku 2014 působí ve společnosti TATRA TRUCKS a.s., kde nyní přebírá vedení výrobního úseku. Ten dočasně řídil Ing. Václav Devera, který se nyní vrací zpět do společnosti Excalibur Group. Rozšíření top managementu společnosti TATRA TRUCKS o zkušené manažery je součástí restrukturalizačních kroků pod vedením generálního ředitele Petra Karáska. Jedním z cílů nového managementu je i optimalizace procesů výroby a pružnější reakce při plnění jednotlivých zakázek.

„Nástup do TATRA TRUCKS je pro mne doposud největší profesní výzvou a jsem rád, že po dlouhodobém působení v automobilovém průmyslu můžu využít své zkušenosti a pomoci této tradiční značce v dalším rozvoji,” říká o nástupu do funkce Ing. Jan Rulec.

CV Ing. Jana Rulce

Jan Rulec vystudoval obor Výroba strojů a zařízení na strojní fakultě Technické univerzity v Liberci a absolvoval i postgraduální studium ekonomie při VŠE, které bylo vedeno lektory St. Paul University Chicago. Svou profesní kariéru začal ve společnosti LIAZ Mnichovo Hradiště, kde se z pozice mistra vypracoval až do funkce výrobního ředitele a později i ředitele hlavního výrobního závodu v Mnichově Hradišti. Poté tři roky působil v čele společnosti DIOSS Klatovy, ve které se připravovala malosériová výroba sportovního kupé Rebel. V letech 1997 až 2013 zastával pozici ředitele závodu Vysoké Mýto společnosti Iveco Czech Republic a.s. Na začátku roku 2014 nastoupil do TATRA TRUCKS a.s., kde nyní převezme zodpovědnost za řízení výrobního úseku. Jan Rulec hovoří anglicky, francouzsky, italsky a částečně rusky. Ve volném čase se věnuje tenisu a hře na saxofon.

Akciová společnost TATRA TRUCKS vlastní světoznámou kopřivnickou automobilku od března 2013, kdy získala podnik v dražbě kvůli nesplácení dluhů bývalým vlastníkem TATRA a.s. Novým vlastníkům (čeští podnikatelé Jaroslav Strnad a René Matera) a jejich klíčovým manažerům (předseda představenstva Petr Rusek odpovědný za obchod a místopředseda představenstva Radek Strouhal odpovědný za finance) se podařilo v první polovině roku 2013 obnovit výrobu a získat zpět elementární důvěru bank i subdodavatelů.

K 1. říjnu 2013 nastoupil do funkce generálního ředitele TATRA TRUCKS a.s. zkušený krizový manažer Petr Karásek, který předtím společně s dalšími odborníky připravil strategii stabilizace a dalšího rozvoje podniku. Pod jeho vedením ve společnosti TATRA TRUCKS a.s. úspěšně probíhá schválený plán restrukturalizace, v rámci které již společnost zeštíhlila o více jak 100 pracovních pozic. K 1. 1. 2014 zaměstnávala 952 zaměstnanců v mateřské společnosti a necelých 600 ve dvou dceřiných společnostech zaměřených zejména na slévárenství a kovárenství.

Celkové předběžné tržby TATRA TRUCKS a.s. za rok 2013 jsou ve výši 2,99 mld. Kč. Výsledky jsou součtem za činnost společností Tatra a.s. v období do exekuce a současné společnosti TATRA TRUCKS a.s., která převzala aktivity společnosti Tatra a.s. v rámci exekuce 15. 3. 2013.  V roce 2013 se TATRA TRUCKS a.s. podařilo vyrobit 763 kompletních vozidel (nejvíce od roku 2008) a prodala 722 vozidel. Pro rok 2014 plánuje společnost prodej 760 vozidel.