TATRA TRUCKS zavádí nová označení vozidel a přichází s větší unifikací podvozků

08.09.2016

Společnost TATRA TRUCKS v současné době přichází s novou modelovou a typovou unifikací své nabídky středně těžkých a těžkých nákladních vozidel. S tím souvisí také změny v označování vozidel.

Automobilka TATRA TRUCKS nyní po unifikaci nabízí tři typové řady podvozků a na ně navazující čtyři řady modelů vozidel.  Celoplošná unifikace výroby vozidel Tatra souvisí s redukcí počtu doposud vyráběných variant bez jakéhokoliv dopadu na obchodní obslužnost jednotlivých segmentů automobilového trhu. V nabídce automobilky jsou nyní podvozky označované jako Typová řada I, II a III, na jejich základě pak vznikají vozidla s novými obchodními názvy TATRA PHOENIX, TATRA FORCE, TATRA TERRN01 a TATRA TACTIC.

Nová definice tzv. Typových řad nákladních vozidel Tatra je určitou obdobou strategie výroby „podlahových plošin“ u producentů osobních automobilů. „I když Tatra vyrábí jedinečné speciály podle požadavků zákazníka, lze unifikovat podvozky a s nimi i základní modelové řady tak, aby došlo ke zlevnění výroby i zkvalitnění a zjednodušení servisu v průběhu životního cyklu vozidel,“ uvádí generální ředitel TATRA TRUCKS Martin Bednarz.

Typová řada I (TŘ-I) zahrnuje podvozky těžkých nákladních vozidel s výhradně pneumatickým odpružením přední nápravy nebo náprav a s novou generací systému řízení. Dalším typickým znakem je unifikované provedení různých typů přídavných (sestupných) převodových skříní Tatra vyhovujících zástavbě hlavních převodových skříní.

Typová řada II (TŘ-II) zahrnuje podvozky těžkých nákladních vozidel s výhradně mechanickým odpružením předních náprav a původním systémem řízení. Vnitřní součásti předních náprav a nosných rour jsou unifikované s Typovou řadou I. Stejná míra unifikace se týká také provedení zadních náprav a jejich systému odpružení, které je konstruováno ve čtyřech variantách: pneumatické s vlnovci s nosností 10 t na nápravu, mechanické s listovými pery s nosností 11,5 t na nápravu, lehká verze kombinovaného odpružení KING FRAME (vzduchové vlnovce doplněné vnitřní vinutou pružinou) s nosností 11,5 t na nápravu a těžká verze kombinovaného odpružení KING FRAME (vzduchové vlnovce v kombinaci s listovými pery) s nosností 13 t až 16 t na nápravu.

Typová řada III (TŘ-III) zahrnuje žebřinové podvozky středně těžkých nákladních vozidel vybavené originálními portálovými nápravami TATRA RIGID pro celkovou hmotnost vozidla 15,5 t (při konfiguraci 6x6) resp. 13 t (4x4).

S novými obchodními názvy vozidel Tatra se pojí i jejich nové grafické a barevné provedení a umístění na bocích resp. dveřích kabiny vozů. Font i stříbrná barva písma označení vozidel souzní s moderními grafickými trendy a odpovídá nové marketingové unifikaci automobilky TATRA TRUCKS.

TATRA PHOENIX

Stěžejní civilní výrobní program těžkých nákladních vozidel společnosti TATRA TRUCK využívající kombinaci originálního podvozku tzv. tatrovácké koncepce a konstrukčních skupin renomovaných světových výrobců nese již od svého uvedení na trh v roce 2011 název TATRA PHOENIX. Tato obchodní řada vozidel důsledně využívá výhradně podvozku Typové řady I. Dle emisní specifikace použitého motoru jsou vozidla označena jako TATRA PHOENIX (specifikace do standardu Euro V) a TATRA PHOENIX EURO 6 (specifikace dle Euro VI).

TATRA FORCE

Obchodní řada speciálních těžkých nákladních vozidel Tatra s originální nízkou kabinou, dříve označovaná jako T815-7, nyní nese název TATRA FORCE. Základem je opět originální tatrovácký podvozek Typové řady I, který je v základní konfiguraci osazen tatrováckým vzduchem chlazeným vidlicovým osmiválcem v emisní specifikaci Euro III až Euro V a převodovkou Tatra (na přání i se systémem elektronického řazení). Ve standardní nabídce jsou rovněž kapalinou chlazené motory Cummins kombinované s převodovkami Tatra nebo Allison s přídavným (sestupným) převodem Tatra. Automobilka také nabízí instalaci motorů a převodovek Caterpillar, nebo tzv. distribučních přídavných převodovek. Významnou část výrobního programu vozidel TATRA FORCE představují i civilní provedení s celou řadou nástaveb určených pro záchranářské a hasičské složky i pro stavební či těžařský průmysl.

TATRA TERRN01

Obchodní řada civilních těžkých nákladních vozidel TATRA TERRN01 vycházející z kombinace podvozku tzv. tatrovácké koncepce a původní kabiny TATRA 815 v aktuálním provedení TERRN01 „Facelift“ je v nabídce od roku 2010. Podvozek vozidel je téměř výhradně v provedení Typové řady II, existují však varianty i s podvozkem Typové řady I. K pohonu vozidel TERRN01 jsou využívány motory a převodovky Tatra. V průběhu roku 2017 bude na trh uvedeno novodobé, podstatně zmodernizované pokračování této slavné obchodní řady, nová řada vozidel ponese označení TATRA TERRA.

TATRA TACTIC

Obchodní řada středně těžkých nákladních vozidel s podvozky Typové řady III (žebřinový rám s tuhými portálovými nápravami TATRA RIGID) původně známá pod označením T810 se nyní jmenuje TATRA TACTIC. Jednotlivé modely vozidel 6x6 a 4x4 jsou určeny především pro vojenské účely, tomu odpovídá i nové označení vycházející z vojenské terminologie.

Akciová společnost TATRA TRUCKS převzala v roce 2013 světoznámou kopřivnickou automobilku a po změně vlastnické struktury prošla úspěšnou restrukturalizací. Kromě standardizovaných modelových řad vyrábí i speciální nákladní vozidla na míru požadavkům klienta. Osmdesát procent produkce automobilky je určeno k exportu. Ke konci roku 2015 zaměstnávala TATRA TRUCKS 900 kmenových zaměstnanců v mateřské společnosti a 610 ve dvou dceřiných společnostech zaměřených zejména na slévárenství a kovárenství. Na konci roku 2014 byl zahájen prodej nové generace vozů TATRA PHOENIX Euro 6. V roce 2015 společnost vyrobila 858 vozidel.

mob.: +420 602 494 208+420 602 494 208 , tel.: +420 225 113 361+420 225 113 361
e-mail: andrej.cirtek@tatra.cz; web: tatra.cz