Kopřivnická automobilka oslavila 30 let vozidel značky TATRA na dakarských rallye

29.02.2016

30. výročí prvního startu vozidel TATRA na Rallye Dakar oslavila automobilka TATRA TRUCKS a.s. ve čtvrtek 25. února v kopřivnickém kině. Pozvání přijalo několik desítek účastníků dakarských soutěží, včetně legend této soutěže.

Návštěvníci se tak mohli setkat s Josefem Kalinou, Zdeňkem Kahánkem, Radkem Stachurou, Tomášem Tomečkem a samozřejmě také s Karlem Lopraisem, který přijel se svou ženou stylově závodním speciálem TATRA 815 4x4 „Puma".

Během nabitého programu představila automobilka TATRA TRUCKS a.s. svoji aktuální publikaci „TATRA v hlavní roli“, která mapuje 30letou historii kopřivnických speciálů na dakarských i jiných soutěžích. Knihu představili její autoři – technický ředitel a člen představenstva společnosti TATRA TRUCKS a.s. Radek Smolka a publicista a marketingový odborník Milan Olšanský. Kniha byla pokřtěna pravým dakarským pískem za účasti kmotrů, kterými byli Ota Měřínský a Martin Kolomý. „Byl to skvělý nápad, zaznamenat tuto bohatou historii do této exkluzivní knihy“ komentoval jeden z kmotrů, Ota Měřínský a dodal, že „autoři by měli pokračovat průběžně a nenechávat druhý díl knihy až za dalších třicet let.“ Zájemci si mohli knihu zakoupit hned na místě. Všichni, kdo si nemohli knihu odvézt přímo z Kopřivnice, ji mohou nalézt na oficiálním T-Shopu společnosti TATRA TRUCKS.

Nová kniha o vozidlech TATRA vychází po téměř deseti letech a na více než čtyř stech stranách textu přináší původní a doposud nepublikované informace, stovky fotografií a desítky technických nákresů. Jak v podobě psaného textu, tak obrazové dokumentace včetně exkluzivně a pouze pro tuto příležitost vypracovaných technických kreseb, nastoluje publikace novou úroveň využití nashromážděných informací. Autoři se během více než třiceti kapitol zaměřují nejen na vlastní závody a soutěže, ale také na technický vývoj soutěžních speciálů TATRA a jeho úzkou vazbu na sériovou produkci nejstarší české automobilky. Součástí publikace jsou také rozsáhlé statistické údaje.

Po křtu poděkoval generální ředitel TATRA TRUCKS a.s., Ing. Martin Bednarz všem závodním i doprovodným týmům, které se dálkových soutěží účastnily v minulosti i těm, které závodí dnes, za reprezentaci České republiky a zejména značky TATRA. Po společném přípitku následovala zajímavá prezentace závodního týmu TATRA BUGGYRA RACING, kde se o své zážitky z posledního, 38. ročníku Rallye Dakar, podělili členové týmu David Vršecký, Jan Kalivoda, Josef Kalina, David a René Kiliánovi a Martin Kolomý.

Akciová společnost TATRA TRUCKS převzala v roce 2013 světoznámou kopřivnickou automobilku a po změně vlastnické struktury prošla úspěšnou restrukturalizací. Kromě standardizovaných modelových řad vyrábí i speciální nákladní vozidla na míru požadavkům klienta. 80 procent produkce automobilky je určeno k exportu.

Ke konci roku 2015 zaměstnávala TATRA TRUCKS 900 kmenových zaměstnanců v mateřské společnosti a 610 ve dvou dceřiných společnostech zaměřených zejména na slévárenství a kovárenství. V roce 2014 dosáhly tržby 3,7 miliardy Kč a společnost prodala 850 a vyrobila 821 vozidel. Produktivita práce z přidané hodnoty stoupla meziročně o 66 procent. Na konci roku 2014 byl zahájen prodej nové generace vozů TATRA PHOENIX Euro 6.