Obrněné vozidlo TITUS z produkce TATRA TRUCKS získalo ocenění Zlatý IDET

21.05.2015

Na jednom z nejvýznamnějších veletrhů obranných technologií IDET 2015, který se koná od 19. do 21. května v Brně, se v den zahájení udělovalo prestižní ocenění Zlatý IDET. Jedním z oceněných exponátů je i nové obrněné vozidlo TITUS®, které společnost TATRA TRUCKS na veletrhu představila v české premiéře jako výsledek spolupráce s francouzskou společností NEXTER SYSTEMS.

„Jsme rádi, že nové obrněné vozidlo, na jehož výrobě jsme se podíleli, zaujalo odbornou porotu veletrhu a těšíme se, až se o jeho kvalitách budou moci přesvědčit i samotní zákazníci," říká ředitel obranných programů TATRA TRUCKS Karel Ritschel, který ocenění na slavnostním večeru na hradě Špilberk převzal.

Vystavované novinky z produkce společnosti TATRA TRUCKS si během návštěvy veletrhu osobně prohlédl i ministr obrany Martin Stropnický, který při této příležitosti krátce pohovořil s předsedou představenstva a obchodním ředitelem TATRA TRUCKS Petrem Ruskem.

„Vystavené speciály jsou důkazem, že TATRA je pro kvality svého unikátního podvozku a také vzhledem k naší schopnosti přizpůsobit ho na míru velmi specifickým požadavkům vyhledávanou platformou ze strany zahraničních výrobců speciální techniky," říká Petr Rusek.

Společnost TATRA TRUCKS se na letošním veletrhu IDET představila na společném stánku s holdingem EXCALIBUR GROUP a společně prezentují ve vnitřní expozici i na venkovních plochách několik zajímavých novinek. Jednou z nich je právě i oceněné vozidlo TITUS®, na jehož výrobě bude v případě zájmu ze strany českých a slovenských ozbrojených sil společnost TATRA TRUCKS, která je hlavním kontraktorem pro českou a slovenskou armádu, intenzivně participovat. Společnost NEXTER SYSTEMS by plnila roli dodavatele a licenční autority.

Dalším zajímavým exponátem, který je výsledkem intenzivní spolupráce s renomovaným výrobcem obranných systémů General Dynamics European Land Systems (GDELS), je mostní souprava umístěná na osmikolce TATRA FORCE (T815-7) vybavené hákovým nakladačem.

Ve venkovní expozici mohou návštěvníci vidět vyprošťovací vůz, postavený opět na podvozku modelové řady TATRA FORCE (T815-7), 8x8 v pozici znázorňující vlečení bojového vozidla Pandur. Na polygonu, který je umístěn za pavilonem Z je pak možné vidět funkční prototyp vozidla TATRA TACTIC (T810), ve verzi 4x4 (plněpohonná verze 6x6 je úspěšně používána AČR i saudskými ozbrojenými silami).

Akciová společnost TATRA TRUCKS vlastní světoznámou kopřivnickou automobilku od března 2013, kdy získala podnik v dražbě kvůli nesplácení dluhů bývalým vlastníkem TATRA a.s. Novým vlastníkům (čeští podnikatelé Jaroslav Strnad a René Matera) a jejich manažerům se podařilo v první polovině roku 2013 obnovit výrobu a získat zpět důvěru bank, subdodavatelů i zákazníků. Nyní podnik pod českými majiteli prochází úspěšnou restrukturalizací.

K 31. 12. 2014 zaměstnávala TATRA TRUCKS 845 kmenových zaměstnanců v mateřské společnosti a necelých 500 ve dvou dceřiných společnostech zaměřených zejména na slévárenství a kovárenství. V roce 2014 dosáhly tržby 3,7 miliardy Kč a společnost prodala 850 a vyrobila 821 vozidel. Produktivita práce z přidané hodnoty stoupla meziročně o 66 procent. Na konci roku 2014 byl zahájen prodej nové generace vozů Phoenix EURO 6.